Christopher Gimmer, mede-oprichter en CEO van de Canadese start-up die Snappa, een grafisch ontwerpinstrument in de cloud, maakt, legde op maandag (24 augustus) de redenering achter de beslissing van zijn bedrijf om Bitcoin als reserve te gebruiken uit.
In zijn blogpost zegt Gimmer dat ze zich met de huidige extreem lage rente die beschikbaar is voor een spaarrekening in Amerikaanse of Canadese dollar, realiseren dat de koopkracht van hun fiatspaargeld „eigenlijk afneemt na aanpassing aan de inflatie“.
Ze realiseerden zich dat Bitcoin het antwoord op dit probleem is, en dus begonnen ze „gestaag bitcoin te verzamelen vanaf maart van dit jaar“, en momenteel is deze positie „een significant percentage“ van Snappa’s „totale kasreserves“.
Snappa heeft wel overwogen om goud als reserve te gebruiken, maar na bestudering van het artikel „The Bullish Case for Bitcoin“ van Vijay Boyapati, hebben ze besloten dat Bitcoin een superieure waardeopslag is en dat Bitcoin „de komende jaren en decennia beter zal blijven presteren dan goud“.
Gimmer zegt dat de reden dat hij zo bezorgd is over „het behoud van de koopkracht“ voor de besparingen van zijn bedrijf de huidige macro-omgeving is:
„Hoewel er veel discussie is over de vraag of QE al dan niet leidt tot CPI-inflatie (wat naar mijn mening een gebrekkige metriek is), lijkt het vrij duidelijk dat QE heeft geleid tot inflatie van de activaprijzen.
„Bovendien is er, als gevolg van de welvaartsongelijkheid die als gevolg van dit beleid steeds groter wordt, een toenemende roep om meer permanente vormen van universeel basisinkomen (UBI), wat zeker zou leiden tot CPI-inflatie“.
Hij gaat verder met te zeggen:
„Samenvattend, we zijn nu op een punt waar het parkeren van dollars op een spaarrekening of het kopen van kortlopende overheidsschuld een negatief rendement oplevert als het wordt aangepast aan de inflatie.“
De CEO van Snappa zegt dan dat, hoewel sommigen Bitcoin als een risicovolle activa zouden kunnen beschouwen, „er nu aanzienlijke risico’s zijn voor het houden van fiat valuta’s, vooral over lange looptijden.“
De aankondiging in mei door de prominente Amerikaanse hedgefondsmanager Paul Tudor Jones II dat hij Bitcoin gebruikt als een inflatiehedge maakte indruk op Snappa, maar niet zoveel als de aankondiging eerder deze maand door het op de Nasdaq-website genoteerde business intelligence bedrijf MicroStrategy Inc. dat „het 21.454 bitcoins heeft gekocht tegen een totale aankoopprijs van $250 miljoen“ om te gebruiken als een „primaire schatkistreserve-activum“.
Michael J. Saylor, CEO van MicroStrategy Inc., zei destijds:
„Deze investering weerspiegelt onze overtuiging dat Bitcoin, als ’s werelds meest algemeen geaccepteerde cryptocurrency, een betrouwbare opslagplaats van waarde is en een aantrekkelijk beleggingsobject met meer waardevermeerdering op de lange termijn dan het aanhouden van contant geld.
„Sinds de oprichting, meer dan tien jaar geleden, heeft Bitcoin zich ontpopt als een belangrijke aanvulling op het wereldwijde financiële systeem, met kenmerken die nuttig zijn voor zowel individuen als instellingen.
„MicroStrategy heeft Bitcoin erkend als een legitiem beleggingsobject dat superieur kan zijn aan contant geld en heeft daarom Bitcoin tot het belangrijkste onderdeel van haar treasuryreservestrategie gemaakt“.
Saylor ging verder met te zeggen:
„Onze beslissing om op dit moment in Bitcoin te investeren werd deels ingegeven door een samenloop van macrofactoren die van invloed zijn op het economische en zakelijke landschap en die volgens ons risico’s op de lange termijn voor ons corporate treasuryprogramma creëren – risico’s die proactief moeten worden aangepakt.
„Deze macrofactoren omvatten onder andere de economische en volksgezondheidscrisis die door COVID-19 is neergeslagen, ongekende financiële stimuleringsmaatregelen van de overheid, waaronder kwantitatieve versoepeling in de hele wereld, en wereldwijde politieke en economische onzekerheid.
„Wij zijn van mening dat deze en andere factoren samen een aanzienlijk negatief effect kunnen hebben op de reële waarde op lange termijn van fiatvaluta’s en vele andere conventionele activatypes, waaronder veel van de activa die traditioneel worden aangehouden in het kader van de corporate treasury-activiteiten.
Vervolgens wijst Gimmer op de belangrijkste risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van Bitcoin als een reserveactief:
- korte termijn prijsvolatiliteit (hij zegt dat dit risico kan worden beperkt door „voldoende werkkapitaal in fiat dollars te houden om aan eventuele kortetermijnverplichtingen te voldoen“)
- regulatoire risico’s (Gimmer gelooft dat het op dit moment „uiterst onwaarschijnlijk“ is dat een democratische regering haar burgers verbiedt om Bitcoin te bezitten of fiat aan/uit hellingen zoals gecentraliseerde crypto-uitwisselingen te verbieden)
- centrale bank digitale valuta’s (Gimmer zegt dat zelfs als sommige centrale banken besluiten hun eigen digitale valuta uit te geven, het in wezen „niets meer dan een volledig gedigitaliseerde fiatvaluta“ zou zijn en helemaal niets zoals een gedecentraliseerde digitale valuta zoals Bitcoin)
- protocolrisico, zoals een grote bug in Bitcoin Core software of het hacken van het Bitcoin-netwerk (hoewel Gimmer toegeeft dat beide theoretisch mogelijk zijn, betekent het feit dat „Bitcoin 11 jaar lang foutloos is blijven lopen“ dat een hack hoogst onwaarschijnlijk is en dat „als er fouten zouden worden gevonden in de versleuteling van de Bitcoin, we veel ernstigere zorgen zouden hebben“)
En hier is hoe Gimmer zijn blogpost afsluit:
„Nadat ik het onderzoek zelf heb overgoten, geloof ik dat massale hoeveelheden kwantitatieve versoepeling in combinatie met fiscale stimulansen zullen blijven resulteren in valutadeficiëntie.
„Bovendien verwacht ik dat regeringen meer van hetzelfde zullen blijven doen in hun pogingen om de natuurlijke deflatiedruk van de technologie te bestrijden.
„Om dit risico af te dekken, hebben we ervoor gekozen om Bitcoin als primaire reserve op onze balans op te nemen“.